Første år for støtteforeningen

Første år for støtteforeningen

En gruppe gule aktivister i Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen besluttede sig i November 2019 for at oprette en støtteforening for kampen om minimumsnormeringer i børnehøjde. Det var til dels på baggrund af utallige opfordringer og ønsker om at kunne støtte kampen økonomisk, og dermed skabe et større råderum for aktioner, demonstrationer og andre aktiviteter, der sætter fokus på ordentlige vilkår i de danske daginstitutioner. Derudover ønskede vi at kunne agere selvstændigt, og kunne officielt vise, hvor mange vi er i kampen om reelle minimumsnormeringer fra hele landet.  

Efter et langt tilløb til at få bygget det administrative, lovgivningsmæssige og tekniske skelet til foreningen, gik vi LIVE i en ‘corona-tid’ med muligheden for at blive medlem til bamsedemoen i September 2020
Det har resulteret i over 200 medlemmer i støtteforeningen indtil videre!! Derudover fik vi indsamlet penge til at dække omkostningerne til bamse-demoen – en meget anderledes demonstration i covid-19 tider, hvor man kunne deltage online, og hvor vi slog Guinness Rekorden i antal bamser samlet på ét sted. Demonstrationen gav igen et massivt fokus på minimumsnormeringer i børnehøjde, og flere politikere udtrykte deres støtte, og nogen mødte op på trods af restriktioner. Samtidig gav det et fantastisk sammenhold på tværs af landet, hvor der var samlet bamser i alle afkroge af Danmark!

Alle bamser fra hele Danmark, der havde demonstreret på vegne af vores allesammens børn, blev doneret efter demonstrationen til børn i flygtningelejre i Nordirak igennem Støttse til Børn på Flugt. Over 9.000 bamser tog turen til nye børnefavne i Kirkuk – se en videoerne derfra.    

Vi lagde massivt pres på forhandlingerne til loven om minimumsnormeringer, ved at en håndfuld gule aktivister med mundbind og afstand, lavede aktioner foran forhandlingslokalerne med livestream ud til hele landet. Alle de forhandlende politikere fik ‘Virkelighedens Dagtilbud’ – en #HvorErDerEnVoksen udgivelse med ind til forhandlingsbordet samt rapporten til FN om underfinansierede daginstitutioner i Danmark, som vi var medunderskrivere på. Vi havde op til og under forhandlingerne møder med støttepartierne, og havde leveret vores forventninger til forhandlingerne på skrift til alle partier.

Det massive pres resulterede også i et tydeligt aftryk i lovgivningsforslaget på trods af, at der ikke blev bevilget flere penge, på nær til videreuddannelse. Dog rykkede de forhandlende parter sig nærmere vores krav, da loven blev fremskyndet til 2024. Der blev også skabt et forhandlingsrum i 2023 med fokus på, at der skal skabes gennemsigtighed omkring de reelle normeringer som supplement til Danmarks Statistiks normeringstal. Det har vi råbt op om længe, så det er vi taknemlige for. Men vi kalder det stadig for ‘papirsnormeringer’, da minimumsnormeringer stadig er baseret på Danmarks Statistiks tal og det opgøres som et gennemsnit på kommunalt niveau, og ikke per institution. Det vil sige, at det ser godt ud på papiret, men det rykker ikke ude på stuen.

Der er derfor stadig meget at kæmpe for, og selvom vi er nået langt på kort tid, så må vi forvente os mere i et velfærdsdanmark, som er baseret på udearbejdende forældre med børn i daginstitution fra de er 10 måneder.

Kampen er langt fra slut, og i år er fokus på det kommunale valg i November 2021. For det er ikke kun nationalt, at dette omsorgssvigt skal prioriteres – minimumsormeringer skal implementeres lokalt i kommunerne, og der skal reelle tal på bordet. Forældre har krav på at vide, hvilke vilkår, og hvor mange voksne de afleverer deres børn til.