Pressedækning

Vi har samlet hvad den danske presse har skrevet om bevægelsen #HvorErDerEnVoksen og kampen for minimumsnormeringer i de danske dagtilbud. Hvis du har et tip til en nyhedsdækning der mangler her på siden, skal du være velkommen til at skrive til kontakt@hvorerderenvoksen.dk.

2022

Forældreorganisation har lavet deres egen udregning af normeringer i Skanderborgs dagtilbud. Og de tegner et helt andet billede end de officielle tal: – Det er jo dybt frustrerende

4. juni 20222, SkanderborgLiv.dk, skrevet af Christian Bæk Lindtoft

Nye tal udregnet af Skanderborg Forældreorganisation peger på, at normeringerne i kommunens dagtilbud er en hel del dårligere end de officielle tal, politikerne stræber efter og som de ifølge loven skal leve op til. Enkelte steder er kløften mellem den officielle og den alternative regnemetode så stor, at der er tale om dobbelt så mange børn pr. voksen.

En ‘milepæl’ for københavnske børn: Nu vil man undersøge, hvor mange voksne, der reelt er i institutionerne

2. juni 2022, VanløseLiv.dk, skrevet af Chili Djurhuus

Det gav et sus i kroppen, da forslaget blev stemt igennem her til aften. Det er en milepæl.

Ordene kommer fra Emil Sloth Andersen (RV), der er en af initiativtagerne bag et forslag, der torsdag 2. juni blev stemt igennem med et stort flertal i Borgerrepræsentationen.

Alle partier undtagen Venstre, Ny Borgerlige og Liberal Alliance stemte for forslaget. Et forslag der betyder, at Københavns Kommune nu skal undersøge den reelle normering i kommunens institutioner. Altså hvor mange voksne der reelt er per barn i den enkelte institution.

Forældre klædt i gult demonstrerer for flere pædagoger foran KL-topmøde

16. maj 2022, DR.DK, skrevet af Asta Pil Heltborg

Vi er her endnu, og vi er ikke tilfredse.

Sådan lyder det fra de forældre, der demonstrerer foran Kommunernes Landsforenings Børn og Unge Topmøde i Aalborg i dag.

P4 Morgen Nordjylland

16. maj 2022
Ved KL’s Børn og Unge Topmøde, var DR P4 Nordjylland forbi og interviewe Rikke Thrane
“Loven om minimumsnormeringer er vedtaget i december, men vi er ikke tilfredse”,
udtales der blandt andet, og
“Vi er tilfredse, når børnene i institutionerne faktisk kan se nok voksne”
(Link til udsendelsen ligger også i kommentarfeltet – spol frem til 1:35:25)

Kritik: Penge til flere voksne i dagtilbud forsvinder i besparelser

5. maj 2022, NB Kommune, skrevet af Iver Houmark Andersen

Kommunerne får penge fra staten til flere voksne i vuggestuer og børnehaver. Men i nogle kommuner gør pengene for lidt gavn, for de bliver ædt op af besparelser. Sådan lyder det fra organisation, som udpeger flere kommuner.

 

Pædagoger, forældre og støttepartier er bekymrede: Regeringen sår tvivl om minimumsnormeringer i dagtilbud

20. april 2022, Avisendanmark.dk, skrevet af Mikael Dynnes Holmbo

I regeringens forslag til, hvilke regler der stadig skal gælde for kommuner og dagtilbud, når alt unødigt bureaukrati er skåret fra, står der intet om minimumsnormeringer. Pædagogernes fagforening Bupl frygter, at regeringen er ved at løbe fra et valgløfte, mens forældreformand kalder det et brud på samfundskontrakten. To støttepartier har ikke tænkt sig at forlade forhandlingslokalet, før der er sikkerhed om minimumsnormeringerne. Børne- og undervisningsministeren vil ikke gå i detaljer.

Plads til 100.000 ukraniske flygtninge?

29. marts 2022, P1 Debat

Op mod 100.000 ukrainere kan være på vej til Danmark. Men er vi klar til at tage imod det historiske antal flygtninge? Og hvad kommer det til at betyde for velfærden ude i kommunerne? Må de åbne arme blive på bekostning af fx minimumsnormeringer i daginstitutionerne? Og hvor skal pengene til at tage sig af dem komme fra?

Marie Blønd deltog i debatten.

Forældrebevægelsen leverer bombe til Helsingørs politikere: Så mange børn skal hver voksen passe

16. februar 2022, Helsingør Dagblad, skrevet af Joan Andersen

Der er ikke nok voksne til at passe på vores børn. I en enkelt børnehave i Helsingør Kommune har hver voksen ansvaret for 11,6 børn, og i samme institution er der 5,8 vuggestuebørn at passe pr. voksen, viser tal fra Forældrebevægelsen. Borgmesteren kalder deres tal ”helt på månen”.

Hver femte pædagog: Det var ikke en god oplevelse for barnet at starte i vuggestue

25. januar 2022, Børns Vilkår

Flere pædagoger oplever ikke, at de kan give den nødvendige tryghed og omsorg til nye børn, der starter i vuggestue og børnehave. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår, der også viser, at hver femte pædagog synes, opstarten var for kort i forhold til barnets behov. Tallene er meget bekymrende og kalder på politisk handling, mener Børns Vilkår.

“Der er ikke tid og personale til nye børn. De bliver hurtigt sat ned, fordi man skal ordne andre ting og hjælpe de andre børn”

Kampen for minimumsnormeringer Del 1, 2 & 3

Januar 2022, BUPL

Del 1

Del 2

Del 3

R trækker støtten til dele af lov om minimumsnormeringer

6. januar 2022, Berlingske.dk/Ritzau

De Radikale er sprunget i målet, når det kommer til aftalen om minimumsnormeringer fra 2020. Flertal er væk

2021

Minimumsnormeringer bliver endelig til lov

21. december 2021, Fagbladet FOA

Loven om minimumsnormeringer blev i dag vedtaget i Folketinget. ”Det er et rigtigt godt skridt i den rigtige retning, men minimum er et minimum, så vi arbejder videre,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Partier åbne for ny opgørelse: Så mange voksne er der til hvert børnehavebarn

12. november 2021, TV2fyn.dk

Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen ønsker, at der kommer et retvisende billede af normeringerne i daginstitutionerne. Flere politikere er enige.

Forældre om flere penge til pædagoger: – Vi vil ikke have papirsnormeringer

24. september 2021, tv2nord.dk

Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen i Frederikshavn ser positivt på flere øremærkede millioner til mere pædagogisk personale.

I AARHUS KOMMUNE BETYDER MINIMUMSNORMERINGER IKKE FLERE VOKSNE PR. BARN I ALLE DAGINSTITUTIONER

24. september 2021, Radio4.dk

I Aarhus Kommune har man besluttet at fremrykke minimumsnormeringerne i kommunens dagtilbud og samtidig indføre sociale normeringer. Det betyder i praksis, at de dagtilbud med flest sårbare og udsatte børn får flere penge næste år, mens de dagtilbud, der har færrest udsatte børn, i stedet skal spare. Det er i omegnen af 29 dagtilbud, der skal spare mere eller mindre, mens 34 dagtilbud får flere penge.

… 

Demonstrationer i gang i hele landet: Prioritér vores børn

6. juni 2021, DR.dk – Se indslaget her

DR sendte fra Kalundborg

Forældreaktivister afviser Det Økonomiske Råds konklusion: »Det er en underlig måde at måle effekten af pædagoger på«

2. juni 2021, Berlingske
Det Økonomiske Råd har regnet på det, og rådet konkluderer, at det ikke kan betale sig at ansætte flere pædagoger i landets vuggestuer og børnehaver – i hvert fald ikke i forhold til børnenes senere karakterer i folkeskolen. Det forstår Marie Blønd, som er talsperson for »Hvor er der en voksen?« ikke.

Skuffede forældre raser over kommuner: I svigter vores børn

26. maj 2021, Politiken

I Rudersdal Kommune har en far startet en underskriftsindsamling, efter det er kommet frem, at kommunen ikke ansatte en eneste ekstra uddannet pædagog sidste år.

17. maj 2021, TV2 Lorry

Marie Blønd kæmper for minimumsnormeringer: ”Jeg synes, det mindede mere om opbevaring”

4. maj 2021, Femina

Det begyndte med en Facebook-gruppe, som hurtigt blev til demonstrationer i 59 byer. Og så endte det på finansloven: Minimumsnormeringerne. Bevægelsens frontkvinde, Marie Blønd, fortæller, hvordan meget kan lade sig gøre, når mange hjælper til.

Borgmestre advarer: Glem minimumsnormeringer med uddannet personale

3. maj 2021, Politiken

Kommunerne i hovedstadsområdet kæmper forgæves med at finde uddannede pædagoger til minimumsnormeringer. Flere steder er der foreløbig kun ansat pædagogmedhjælpere uden uddannelse. København mangler stadig omkring 250 medarbejdere.

Stigning i egenbetaling på grund af minimumsnormeringer

TV 2 Fyn

Se indslaget her

Administration fylder i normeringerne

12. marts 2021, DR 1 TV avisen morgen

Se indslaget her

»Jeg begyndte at undre mig over, hvad der var galt«: Forældre klager over Amager-institution

18. januar 2021, Politiken

For tredje gang på under et år har en gruppe forældre klaget over forholdene i en af Københavns Kommunes daginstitutioner. Eksperter kalder det usædvanligt.

35-årig mor i oprør: »Hvis jeg skal holde hjulene kørende, så forventer jeg, at der bliver taget ordentlig vare på mine børn imens«

8. januar 2021, Berlingske

Der bliver drevet rovdrift på pædagogerne under den anden coronanedlukning, og det går ud over børnene i en sådan grad, at der må gribes ind nu. Det mener den 35-årige mor til to børnehavebørn Helle Binzer, der til en begyndelse vil have afkortet åbningstiden i daginstitutionerne.

2020

Forældrebevægelsen gav julehilsen til lokalpolitikere: – De skal vide, at vi stadig holder øje med dem

25. december 2020, JydskeVestkysten

Kampen for bedre vilkår i de lokale daginstitutioner er langt fra ovre for forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen. Selv om folketinget allerede har sat penge af til at sikre minimumsnormeringer, har de ikke tænkt sig at stoppe, før de med egen øjne har set, at der kommer flere hænder ud i vuggestuerne og børnehaverne. Derfor sendte de politikerne i byrådet på ferie med en lille julehilsen.

Pædagoger presses af corona: Retningslinjer rammer børns trivsel

18. december 2020, BUPL

Pædagogerne mangler ressourcer til både at følge corona-retningslinjerne og lave pædagogisk arbejde. To ud af tre bruger tid, der skulle have været brugt med børnene, til rengøring, viser ny undersøgelse. Det kan ikke blive ved med at gå, mener BUPL.

Velfærdsaftale sikrer flere ansatte i ældreplejen, i vuggestuer og i børnehaver

5. december 2020, Politiken

Efter mistrivsel hos børn: Nu skal uvildige behandle klager

26. november 2020, ugeavisen.dk

Nu er det ikke sjovt længere: »Børnene er ikke lige så glade som før corona«

Coronavirus

26. november 2020, Jyllands Posten

Mens pædagogerne i landets daginstitutioner meldte om øget trivsel hos børnene efter genåbningen, går det nu den anden vej. Det viser undersøgelse fra Bupl.

Akademikeres speeduddannelse til pædagog er så afgørende

26. november 2020, Politiken

Vores børn skal ikke slides op: Fire partier vil lukke dårlige daginstitutioner

24. november 2020, ugeavisen.dk

Forleden konkluderede en rapport fra Intern Revision, at klager over blandt andet ledelse, dårlig arbejdsmiljø og mistrivsel blandt børnene i fire daginstitutioner i Valby var berettigede. Københavns Kommune har lavet handleplaner baseret på rapportens anbefalinger. Flere partier i børne- og ungdomsudvalget er dog ikke tilfredse.

Rapport bakker bekymrede forældre op: Jeg er lettet, men et år er lang tid, når børn og personale mistrives

21. november 2020, ugeavisen.dk

Tilbage i marts besluttede børne- og ungdomsudvalget enstemmigt, at fire daginstitutioner i Valby skulle kulegraves af en Intern Revision. Nu foreligger rapporten, der konkluderer at forældrenes klager overordnet var berettiget, og kommunen har desuden lavet handleplaner. Men talskvinde for forældrene, Henriette Høj Gharib, er ikke begejstret.

Ny rapport: Der er problemer i flere daginstitutioner i København

18. november 2020, Politiken

Det var berettiget, da et stort antal forældre i februar klagede over forholdene i fire daginstitutioner i Valby, konkluderer rapport.

Trods millioner til minimumsnormeringer: Hver fjerde kommune sparer på daginstitutioner

2. november 2020, BUPL

Stik imod de politiske ambitioner på børneområdet, sparer hver fjerde kommune på daginstitutionerne i budgettet for 2021.

Orientering P1

6. oktober 2020

Lyt til DR P1 hvor talskvinde Marie Blond kommenterer på Mette Frederiksens åbningstale:

Lyt til programmet her

Forældre demonstrerer foran Christiansborg

5. oktober 2020, Sjællandske Nyheder

Besparelser æder næsten alt til minimumsnormering

29. september 2020, Sjællandske Nyheder

Samtidig med at Roskilde Kommune får syv millioner kroner fra staten til minimumsnormeringer på børneområdet, gør byrådet klar til at skære markant ned på lønbudgettet på samme område, som i det budgetforslag, der har bred opbakning i byrådet, reduceres med 5,2 millioner kroner.

Udkast på besparelser i institutionerne: Som mor er jeg rasende

26. september 2020, Ekstra Bladet

I Vejen Kommune er der netop nu et udkast til besparelser på pædagogerne i kommunens institutioner i høringsrunde. Det vækker vreden hos mange forældre

TV2 News

22. september 2020

Timenøglen åbner døren til dine børns hverdag, når du er på arbejde

19. september 2020, Sjællandske Nyheder

Hvis politikerne vil sikre kvaliteten i daginstitutionerne, hvorfor frigiver de så ikke timenøglen for hver enkelt institution? Det vil give et kæmpe kvalitativt løft til debatten om børns vilkår, når forældrene er på arbejde, mener Birgitta Gomez Nielsen, en af initiativtagerne til den Omsættertabel«, der er ved at slå igennem på landsplan.

Forældre kritiserer budgetaftale i Randers

18. september 2020, TV2 Østjylland klokken 19:30

Ny aftale i Aarhus: Børn skal senere i børnehave og får flere pædagoger tidligere

18. september 2020, TV2 Østjylland

Et flertal i Aarhus Byråd er blevet enige om at udskyde børnehavestarten i Aarhus Kommune og indføre minimumsnormeringer tidligere end planlagt.

Køge går foran med minimumsnormeringer i vuggestue og børnehave

17. september 2020, Sjællandske Nyheder

Køge vil indføre minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver førend, at regeringens beslutning om det samme bliver rullet ud i kommunerne. I budgetaftalen, der blev indgået onsdag eftermiddag, afsætter Køge Kommune 12 millioner kroner i 2021-2023 til at fremskynde processen.

38 kommuner lægger op til at spare på børneområdet i 2021-budgettet

16. september 2020, Arbejderen

38 ud af 86 kommuner foreslår besparelser på børneområdet i 2021. BUPL frygter, at kommunale nedskæringer går ud over normeringerne i landets daginstitutioner.

Flere kommuner varsler med besparelser på daginstitutioner

16. september 2020, Jyllands-Posten

Budgetudspil viser ifølge BUPL, at en lang række kommuner overvejer besparelser på daginstitutionerne.

Bamseprotest mod normeringer

16. september 2020, Hvidovre Avis

Forældregruppe kæmper fortsat for minimumsnormeringer i de kommunale institutioner – de mener ikke, at Hvidovre er tæt på de 1:3 og 1:6 på henholdsvis vuggestue- og børnehaveområdet.

Bamser demonstrerede for minimumsnormeringer

14. september 2020, Uge-Bladet Skanderborg

1.022 lokale bamser demonstrerede for endnu bedre minimumsnormeringer

14. september 2020, Ugeavisen Frederiksberg Liv

Lørdag var Frederiksbergs bamser stærkt repræsenteret til den kæmpe og livetransmitterede landsdækkende demo for bedre minimumsnormeringer. I alt 1.022 lokale bamser var taget til Christiansborg for at ønske endnu bedre minimumsnormeringer, end dem som der er lagt op til i Frederiksberg Kommunes budgetforlig.

Gik på gaden med bamser:  Bevægelse vil råbe politikere op

12. september 2020, TV Fyn

Bamserne skulle på en coronavenlig måde være med til at fange politikernes opmærksomhed og sikre minimumsnormeringer snarest.

Bamse-demo i Herning

12. september 2020, tvmv

Bamser sat foran Christiansborg med krav om minimumsnormeringer

12. september 2020, TV2 Lorry

Samtidig med demonstrationen kræver Radikale Venstre nu, at alle voksne i vuggestuer og børnehaver skal være uddannede.

Regnvejrsdemo for bedre normering

12. september 2020, NordJyske

Forældrebevægelsen HvorErDerEnVoksen i Vesthimmerland bag bamseaktion foran rådhuset for at råbe lokalpolitikerne op

12 Nyhederne

12. september 2020, TV2

se udsendelsen via TV2 Play

Forsøger at råbe lokalpolitikerne op med bamser

12. september 2020, TV-kalundborg.dk

Lørdag formiddag var Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen Kalundborg i fuld gang med at sætte bamser op ved Kalundborg Rådhus for at gøre opmærksom på, at der fortsat kæmpes for flere hænder til institutionerne i Kalundborg Kommune.

Bamser demonstrerer – kæmper for bedre normeringer i børnehaver og vuggestuer

11. september 2020, TV2 ØST

Det flyder med bamser i Cilles hjem

11. september 2020, sn.dk

Lørdags-demo på Fælleden:
Bamser til kamp for minimumsnormeringer

11. september 2020, Skanderborg Lokalavis

For halvandet år siden satte Forældrebevægelsen HvorErDerEnVoksen fokus på minimumsnormeringer op til folketingsvalget – blandet andet med en demonstration i Skanderborg. Og herfra er holdningen stadig klar: Der skal afsættes penge nu – både lokalt og nationalt. Børnene kan ikke vente. Derfor indkalder de igen demonstration for minimumsnormeringer i Skanderborg Kommune.

Lige nu forhandler byrådet om Skanderborg Kommunes budget for 2021-2024. Det ligner endnu en sparerunde på børn og unge. Samtidig forhandler folketingspolitikerne på Christiansborg om næste års finanslov.

Borgmester bringer minimumsnormeringer til forhandlingsbordet

12. september 2020, Fyns Amt avis

Pernille og Kia kæmper for børnene: – Vi ønsker mere åbenhed fra kommunen

11. september 2020, NordJyske

I morgen tildækkes Christiansborg Slotsplads med tusindvis af bamser

11. september 2020, TV2 Lorry

Demonstranter erstattes af bamser, når forældrebevægelser lørdag arrangerer demonstration for Christiansborg for at kræve minimumsnormeringer indført akut.

Hær af bamser skal demonstrere for børnenes sag

11. september 2020, Horsens Folkeblad

Mor til to: Mine børn trivedes helt vildt under corona

10. september 2020, Nordjyske

Formiddag på 4’eren

9. september 2020, P4

Hør udsendelsen her

Demonstration for flere voksne

8. september 2020, Folketidende

I denne uge foregår en stille demonstration, der skal holde politikere oppe på prioriteringen af lavere normeringer i daginstitutionerne.

Bamser skal demonstrere for børn

4. september 2020, sn.dk

Kan man regne sig frem til bedre minimumsnormeringer i børnehaver?

31. august 2020, Forskerzonen, Videnskab.dk

Flere anbefaler, at børnehaver har maksimalt seks børn per voksen, og at vi skal sætte ekstra penge af til det. Men vi kan faktisk nå et stykke ad vejen med de ressourcer, vi allerede bruger.

Voksnes uddannelse i børnehaven vækker bekymring

27. august 2020, Politiken

Mere end hver tredje medarbejder i dagtilbud har ingen pædagogisk uddannelse. Ekspert: En lov bør sikre, at alle voksne i vuggestuer og børnehaver er uddannede pædagoger.

Alternativ demonstration: Forening vil sende bamsehær i kamp

26. august 2020, Nordjyske

København vil indføre minimumsnormeringer allerede i 2022

25. august 2020, DR

Der skal afsættes 450 millioner kroner til at ansætte flere pædagoger, foreslår S og SF. Fra 2022 skal alle daginstitutioner i København have maksimalt tre børn per voksen i vuggestuen og seks børn per voksen i børnehaven. Sådan er ambitionen fra overborgmester Frank Jensen (S) og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Bedre børnetrivsel under genåbning af børnehaver

23. august 2020, VIVE

Da landets børnehaver åbnede op igen efter coronanedlukningen, blev der mange steder indført samvær i mindre børnegrupper og mere udeliv. En ny VIVE-undersøgelse viser nu, at trivslen blandt børnene er steget efter genåbningen. De mindre børnegrupper og en ændret praksis for aflevering af børnene til børnehaven er noget, som institutionerne ønsker bevaret fremover.

Go´morgen Danmark

9. juli 2020, TV2

En ny undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at børnehavebørn har oplevet færre konflikter og mindre skældud under coronavirus. Børnehavepædagogen Daniel fortæller, at det har gjort en stor forskel, at børnene er i små grupper. Børnene har fået mere tid til at fordybe sig, lege og løse konflikter. Mia fortæller, at sønnen Magnus er mindre stresset, da der er mere ro på i de små grupper. Det har gjort, at Magnus er gladere, og at der er færre konflikter derhjemme. Helles søn Thor er også blevet mere selvstænding og har været glad for de små grupper. Begge mødre er enige i, at det er dejligt for børnene, at dagene er blevet mere forudsigelige

Se indslaget fra Go’ morgen Danmark på TV 2 PLAY

Arbejdsgruppen om normeringer i kommunens dagsinstitutioner kom flot i mål

29. juni 2020, Ritzau

I et helt udsædvanligt samarbejde mellem forældre, personale, faglige organisationer og kommunens administration er det lykkedes at analysere og forhandle sig frem til et fælles billede af, hvordan normeringerne i dagtilbud ser ud og beregnes.

Pædagoger: Corona-normeringer har styrket børnenes trivsel

25. juni 2020, DenOffentlige.dk

Pædagogerne i landets vuggestuer og børnehaver har oplevet et markant løft i børnenes trivsel og udvikling under de første uger af genåbningen, hvor der var flere pædagoger til færre børn end normalt, viser ny stor undersøgelse. Minimumsnormeringer bør fremrykkes, mener BUPL.

Forældrebevægelse kæmper fortsat

25. juni 2020, TV2 Lorry

Forlangte minimumsnormeringer til alle: Politikere mødt af vrede pædagoger foran rådhus

16. juni 2020, Fyens stifttidende

I cirka hvert tredje tilsyn i daginstitutioner bliver der ikke kigget på børnene, viser ny undersøgelse

14. juni 2020, TV2

Hvor er der en voksen? Ikke alle børn får glæde af flere varme hænder

9. juni 2020, DR

Kommunerne har fået penge til minimumsnormeringer, men de fordeler pengene forskelligt.

Pressenævnet blåstempler brug af skjult kamera i TV 2-dokumentar

8. juni 2020, Mediawatch

Flere klager over brugen af skjulte optagelser i TV 2-dokumentaren “Daginstitutioner bag facaden” bliver afvist i Pressenævnet, der mener, at afdækningen af forholdene havde været meget vanskelig uden.

Støttepartier vil have genoptaget forhandlinger om minimumsnormeringer

12. maj 2020, Altinget

Enhedslisten, SF og Radikale opfordrer regeringen til at få genstartet forhandlingerne om modellen for minimumsnormeringer. “Det haster,” mener Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj. 

Forældre om »uhumske« forhold i ny teltbørnehave: Der må være grænser for, hvad vi sender vores børn af sted til

5. maj 2020, Berlingske

Coronavirus

Peter Gjesing er far til en treårig pige, som går i en af de københavnske børnehaver, der er rykket ud i store telte. Han og andre forældre kritiserer forholdene, der betegnes som »uhumske«. Forældrene forstår ikke, at kommunen har godkendt stedet, hvor børnene muligvis skal have deres hverdag i mange måneder fremover. Lederen af børnehaven beklager, at der ikke var varme de første dage, og oplyser, at forholdene er forbedret. Det samme gør Københavns Kommune, der erkender, at der skulle have været bedre styr på tingene fra første dag.

Formiddag på 4’eren

28. april 2020, P4

Coronavirus

Lyt til udsendelsen her

Pædagog efter genåbningen: – På mange måder er det et helt perfekt børnehaveliv

25. april 2020, TV2

Coronavirus

Før genåbningen var de i ydertimerne ofte én voksen til 15 børn, fortæller pædagog. Nu er der maksimalt fem børn per voksen.

Børnepsykolog: Den her får jeg hug for, men jeg mener det – hold jeres vuggestuebarn hjemme

19. April 2020, TV2

Coronavirus

Ifølge børnepsykolog er genåbningen af institutioner og skoler gået så stærkt, at der er blevet begået fejl, der kan vise sig at være uoprettelige.

Fagfolk: Små børns psykiske helbred er i fare i daginstitutioner med corona-regler

14. April 2020, Politiken

Coronavirus

Daginstitutionernes Lands-Organisation fraråder forældre at vise Sundhedsstyrelsens informationsvideo til børnehavebørn. Børnepsykolog ville heller ikke vise den til sine egne børn.

Bekymrede forældre er i tvivl om, hvorvidt de skal sende deres børn i institution i næste uge: »Børn tænker ikke over, om de leger tæt«

10. april 2020, Politiken

Coronavirus

Forældre i opråb over daginstitution: ‘Min datter brød grædende sammen’

19. februar 2020, DR

Kritik fra forældre får nu politikere til at sætte kulegravning af fire daginstitutioner i København på dagsordenen.

Billund får millioner til bedre normeringer

18 februar 2020, Jydske Vestkysten

Partier klar med plan for flere pædagoger – se hvor mange penge din kommune får

17. februar 2020, TV2

Forældre om kvalitets-undersøgelse: Omsorg betyder mere end antallet af klodser

27. januar 2020, Politiken

Kvaliteten er generelt ikke høj nok i børnehaverne. Men forældreformand er glad for, at institutionerne gennemsnitligt scorer relativt højt på samspillet mellem børn og voksne. Pædagogformand anerkender slet ikke undersøgelsen.

Kæmpestor undersøgelse: Sådan står det til med de danske børnehaver

27. januar 2020, Politiken

Danmark har en generel udfordring med kvaliteten af daginstitutioner. Tre ud af fire må nøjes med bedømmelsen ’tilstrækkelig’. I seks procent er det, børnene møder, »meget beklagelige forhold«.

BUPL slår alarm over nye budgettal: Udhuler løft til de mindste børn

24. januar 2020, DenOffentlige.dk

Børn og forældre i landets dagtilbud kan se frem til serviceforringelser for 200 millioner kroner i år, viser en ny opgørelse over kommunernes budgetter. Det betyder et langt mindre løft til de mindste børn end forventet.

Nu sker det igen: Sparekniven rammer de mindste

24. januar 2020, BUPL

Kommunerne bruger færre penge på det enkelte barn i 2020 sammenlignet med året før. »Dybt bekymrende,« lyder det fra både forældreopråbet ’Hvor er der en voksen?’ og BUPL.

Eksperter advarer mod tidlig børnehavestart for toårige

6. januar 2020, Jyllands Posten

En opgørelse viser, at over en tredjedel af landets kommuner tillader, at børn starter i børnehave, før de fylder tre år. Eksperter advarer mod tendensen, mens SF vil indføre minimumsalder.

2019

Debatten

5. december 2019, DR2

Sikrer den røde finanslov ordentlige forhold for børnene i daginstitutioner?

Se programmet her

SF vil ikke garantere minimumsnormeringer i alle daginstitutioner

4. december 2019, TV2

Frustreret mor: »Det er et meget lille plaster på et stort åbent sår«

3. december 2019, Politiken

Minimumsnormeringer er kommet på finansloven. Men aftalen er ikke tilstrækkelig, mener Stella Mia Sieling-Monas fra forældrebevægelsen Hvor er der en voksen? Hun frygter, at hendes datter Cornelia ikke når at opleve bedre normeringer.

1,6 milliarder kroner til flere pædagoger: Det mener tre forældre

3. december 2019, DR

Ny politisk aftale om minimumsnormeringer er et skridt på rette vej, men pengene kommer alt for sent, mener flere forældre.

Pernille Skipper: Minimumsnormeringer i finanslov er fup

3. december 2019, DR

Enhedslistens politiske ordfører mener ikke, at der kan gennemføres minimumsnormeringer med det afsatte budget.

Lov om minimumsnormeringer skal blive et vendepunkt for børnene

3. december 2019, BUPL

Så landede der en finanslovsaftale. Set med de magentafarvede børnebriller, er det en aftale, som vil gå over i historien. Vi satte den første store kampagne for minimumsnormeringer i gang for næsten fem år siden. Nu får vi en lov. Men vi skal kæmpe videre for, at den bliver det vendepunkt, vi drømmer om.

Finanslov giver én ekstra pædagog for hvert 185. barn næste år

3. december 2019, TV2

“Det svarer til, at man beder et barn være taknemmelig over at få en rosin, når det har brug for et måltid,” siger talsperson for forældrebevægelse.

Her er resultatet: Så mange ekstra minutters voksentid får rød stue ud af finansloven

3. december 2019, Politiken

Når de lovbundne minimumsnormeringer er fuldt indfaset i 2025, vil hver stue i daginstitutionerne i snit få 2,4 timer i ekstra medarbejdertid.

Talsmand for forældrebevægelse er ikke tilfreds med aftale om minimumsnormeringer

3. december 2019, TV2 Lorry

Forældre dumper finanslov:
Excel-ark trøster ikke børnene

3. december 2019, a4 Nu

Finanslov: Afsætter penge til flere pædagoger

2. december 2019, DR

Rød blok indfører minimumsnormeringer i Danmark

2. december 2019, TV2

Minimumsnormeringer i Gentofte afhænger af Christiansborg

26. november 2019, Lokalavisen Gentofte

Gentofte sparer over seks millioner på småbørns-budgettet, da der er færre babyer på vej i institution. Men pengene burde bruges til at sikre de små mere voksenkontakt i hverdagen, lyder protesten.

Kalundborg-mødre protesterer i København

22. november 2019, SN.dk

Landsdækkende børnestrejke: Vil have flere hænder

22. november 2019, TV2 Østjylland

Strejkende forældre mødtes fredag flere steder i Østjylland for at protestere mod forholdene i landets daginstitutioner.

Se billederne: Busfuld bekymrede forældre, børn og pædagoger til demonstration i København

22. november 2019, Fyns Amts Avis

Forældre i Aarhus støttede op om protestmarch: Er der en voksen til stede på gul stue?

22. november 2019, Århus Stifttidende

Go Aften Live, TV2

22. november 2019

18 Nyhederne, TV2

22. november 2019

Se programmet på TV2 Play

TV2 News

TV Avisen 18:30, DR1

22. november 2019

Se programmet her (minuttal: 05:24)

Tankevækkende, at folk spørger, om jeg kan klare seks børn alene

22. november 2019, JydskeVestkysten

Helle Rønne passede både sit eget og fem andre børn fredag, så deres forældre kunne arbejde, men stadig vise deres protest mod daginstitutionernes normering. Og seks børn var ikke noget problem. Det er jo netop det antal pr. voksen, som er forsvarligt, mener forældrene.

Se billederne her: Kæmpe demonstration for minimumsnormeringer i Herning

22. november 2019, Herning Folkeblad

Forældre går igen på gaden i protest:  – Nu skal politikerne komme i gang

22. november 2019, TV Midtvest

P4 Eftermiddag Østjylland

Lyt til programmet her (minuttal 01:31:05)

P4 Eftermiddag Sjælland

Lyt til programmet her

P4 Morgen Sjælland

Lyt til programmet her

P4 Morgen Trekanten

Lyt til programmet her

Marie råber op: Politikerne skal simpelthen levere noget ordentligt

22. november 2019, TV2 Lorry

I dag var tusindvis af forældre og børn samlet i København til den tredje store, landsdækkende demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Forældre: Der er for få voksne i daginstitutionerne

22. november 2019, DR

Forældre og børn fra hele Danmark samles i Herning og København for at kræve flere voksne i daginstitutionerne.

Anna på 5 år protesterer for bedre normeringer: ‘Vi er så mange børn, og der ikke er så mange voksne’

22. november 2019, DR

Se indslaget her

Analyse: SF har sat partiets troværdighed på spil

22. november 2019, Politiken

Pia Olsen Dyhr: Forældre skal ikke forvente minimumsnormeringer allerede i 2020

22. november 2019, Politiken

Endnu en gang stiller forældre op for at udtrykke deres utilfredshed med forholdene i deres børns institutioner. SF-formanden fastslog, at kravet om minimumsnormeringer er ultimativt, men modellen skal først være fuldt indfaset i 2025.

Helle Rønne demonstrerer ved at passe syv børn: Det er jo intet i forhold til, hvad pædagogerne sidder med

22. november 2019, Politiken

Kæmpe protestmarch i København: ‘Flere pædagoger NU!’

22. november 2019, BT

Marie Blønd: Drivkraft bag endnu en normerings-demonstration

21. november 2019, TV2 Lorry

Børnefamilier demonstrerer igen: Vi kan ikke vente til 2025

21. november 2019, Fagbladet FOA

Flere voksne NU:
Forældre vil råbe politikerne på Borgen op

21. november 2019, Uge-Bladet Skanderborg

Protestdag: Forældre demonstrerer for bedre normeringer

21. november 2019, TV2 Nord

Forældre, børn og pædagoger, foren jer: Fredag bliver den store kampdag

21. november 2019, BUPL

Kampånden er intakt i bevægelsen ’Hvor er der en voksen’, der kæmper for minimumsnormeringer. Fredag er der protestmarch i København og demonstration i Herning. BUPL bakker op om demonstrationen og opfordrer alle, der kan, til at deltage.

Forældre kæmper videre: Esbjergs småbørn holdes hjemme fredag

21. november 2019, JydskeVestkysten

P4 Morgen Trekanten

21. november 2019

Lyt til programmet her

Forældre tager bustur til demonstration i København: Har skrabet 10.000 kroner sammen

20. november 2019, Fyns Stifttidende

Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen er på banen igen

20. november 2019, Dit Aalborg

Hvem skal bestemme over pædagogerne?

19. november 2019, DR P1 debat

Bekymret mor om travle pædagoger: Minumumsnormeringer skal gælde for alle børn

18. november 2019, DR

Forældre går igen på gaden for bedre normeringer i daginstitutionerne

15. november 2019, Arbejderen

Mere end hver fjerde kommune skærer på børnebudget – se kortet her

8. november 2019, TV2

BUPL efter kritisk tv-program: En mavepumper at børn ikke har det liv, de fortjener

8. november 2019, NetAvisen

Der er behov for at gøre noget drastisk i daginstitutioner, siger Red Barnet

8. november 2019, TV2

Dårlige normeringer koster statskassen kassen

8. november 2019, Pressemeddelelse fra FOA

Når forholdene i vuggestuer og børnehaver forringes, skærer forældrene ned på deres arbejdstid, viser Epinionsundersøgelse. Det koster statskassen omtrent en milliard i tabt skatteindtægt.

Læs pressemeddelelsen her

Mor til Lykke: »Det er godt nok svært at se sit eget barn kæmpe for at blive hørt, når hun vil sige bare en lille bitte sætning«

7. november 2019, Politiken

Mette F. vil have flere pædagoger, siger hun efter TV 2-eksperiment

7. november 2019, TV2

Antallet af pædagoger blev fordoblet i eksperiment – så meget bedre fik børnene det

7. november 2019, TV2

Dokumentar slår fast med syvtommersøm: Det er børnenes tur!

7. november 2019, BUPL

Pædagog: Det har været en god dag, men jeg har ikke nået det, jeg skulle. Sådan er det hver dag

1. november 2019, Politiken

Institutionsleder efter TV 2-dokumentar: Jeg var grædefærdig, da jeg så klippet

1. november 2019, Politiken

TV-dokumentar: Alene med 18 børn: Indeni tænker jeg ’hjælp’

1. november 2019, BUPL

Institutionsleder om normeringseksperiment på tv: Reaktionerne bliver voldsomme

31. oktober 2019, BUPL

Treårig fik 17 minutters voksenkontakt i børnehave: “Forskrækkende”

31. oktober 2019, Ritzau

Ud af 5,5 timer, hvor treårig er blevet optaget, har hun 17 minutters kontakt med en voksen, viser dokumentar.

TV2 dokumentar: Eksperimentet med vores børn del 1 & 2

Blev sendt første gang: 31. oktober 2019

Hvordan har vores børn det egentlig, når vi har sagt farvel til dem? Forældrene fra en institution i Viborg har givet TV 2 Dokumentar lov til at filme og undersøge, hvor meget nærvær og omsorg deres børn får i hverdagen. Forældrene er meget glade for institutionen, men de eksperter, der undersøger forholdene for TV 2, er mere bekymrede for børnenes trivsel. Ekspert i pædagogik Grethe Kragh-Müller vurderer, at der er for få voksne, og at det i visse tilfælde går ud over børnenes udvikling. TV 2 gennemfører et eksperiment, hvor der bliver tilført flere voksne til institutionen, og undersøger, hvad det betyder for den pædagogiske kvalitet og for børnenes stressniveau.

Se dokumentaren her

EL vil mikrostyre antallet af pædagoger i institutioner

29. oktober 2019, Jyllands-Posten

På hver enkelt institution skal der maksimalt være tre vuggestuebørn og seks børnehavebørn per voksen.

Lyngbyforældre delte roser ud til pædagogerne

25. oktober 2019, TV2 Lorry

Her er udfordringerne for regeringens plan om minimumsnormeringer

21. oktober 2019, Zetland

Debatten om de danske daginstitutioner har været massiv i 2019 med store folkelige protester og tv-dokumentarer om skandaløse tilstande. Derfor står minimumsnormeringer højt på dagsordenen i finanslovsforhandlingerne, men der er flere udfordringer for drømmen om bedre bemanding i vuggestuer og børnehaver. Vi har taget et kig på dem.

Børneforælder: Byrådet sminker på sandheden om børnehaver – jeg er vildt bekymret

21. oktober 2019, Nordjyske

Aalborg Byråd baserer børnepolitik på tal, der ikke afspejler hverdagen på stuerne, mener småbørnsforældre i Aalborg

Forældre raser over børnehave-besparelser: Jeg havde lyst til at tage min søn med hjem

19. oktober 2019, a4 Nu

Manglende handling på børneområdet er en hån mod alle de forældre, der landet over gik på gaden 6. april, siger initiativtager til forældrenetværk i Lyngby-Taarbæk Kommune. Helle Binzer vil ikke acceptere den hverdag, hun afleverer sine børn i.

Børnepasning: Sådan fik vi rekorden

15. oktober 2019, DR

Se programmet her

Forældre i fælles front

Oktober 2019, RØD+GRØN

Der skæres og skæres på børneområdet. Vi forældre er frustrerede, råber op og vil høres. Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen har samlet et hav af forældre fra hele landet. Rød+Grøn har talt med Stella Mia Sieling-Monas, der er en del af styregruppen i bevægelsen.

Husk børnene: Mødre gav politikere en kage til samvittigheden

11. oktober 2019, Jydske Vestekysten

Om kagemanden vil give dårlig smag i munden hos nogle politikere, eller alle kan spise med god samvittighed, vides først, når budgetforliget indgås. Men mødre og BUPL forsøgte med en sidste kort at få politikerne i Esbjerg Kommune til at prioritere børnene ved budgetforhandlinger.

Hård kritik af normeringstal: I virkeligheden er der 11,3 børnehavebørn til én voksen

9. oktober 2019, Politiken

5,7 vuggestuebørn og hele 11,3 børnehavebørn per voksen i gennemsnit – eller næsten dobbelt så mange som anbefalet. Sådan er virkeligheden i Halsnæs Kommune.

SF og R kræver ny måde at tælle de voksne i børnehaverne

8. oktober 2019, Politiken

De officielle normeringstal afspejler ikke virkeligheden. Sådan lyder kritik forud for finanslovsforhandlinger, hvor minimumsnormeringer skal diskuteres.

En budgethilsen fra Sejr på 10 måneder: Skaf nogle flere voksne

8. oktober 2019, Fyens Stifttidende

TV AVISEN 18:30 – Forældre kræver flere pædagoger nu

3. oktober 2019, DR1

Se programmet her

Debatten, DR2

3 oktober 2019, DR2

https://www.facebook.com/hvorerderenvoksen/videos/704408486653272/

Se programmet her

Nok kærlighed til børnene?

19. september 2019, P1 Debat

Hver fjerde barn oplever ikke, at der er en voksen til stede i børnehaven, der er gode til at trøste. Og der mangler også kram og kærlighed til vores mindste, viser en undersøgelse fra Børns Vilkår. Hvad kan gøres bedre? Og kan det klares uden at der skal bruges en milliard på flere pædagoger? Er det i det hele taget statens opgave at give børnene kærlighed? Deltager: Malene Angelo, psykolog, Børns Vilkår, Malene Seest Holmqvist, pædagog, Anne Sophie Callesen, børneordfører, Radikale Venstre, Henrik Dahl, børneordfører, Liberal Alliance og Martin Henriksen, børneordfører, Dansk Folkeparti. Vært: Kristoffer Meinert.

Lyt til programmet her

Hvor er der en voksen? Forældreforeninger breder sig

12. september 2019, BUPL

Hvis nogle troede, at den voksende organisering blandt forældre var en døgnflue, viser realiteterne nu noget andet. I kølvandet på forældrebevægelsen, ’Hvor er der en voksen’, danner forældre varige foreninger, der fremover kan arbejde lokalt, ikke kun for normeringer, men for deres børns forhold og familiepolitik i det hele taget. Antallet af lokale foreninger er således siden foråret steget fra 3 til nu foreløbig 15.

TV 2 Dokumentar: Daginstitutioner bag facaden

28. maj 2019, TV2

22 vuggestuer og børnehaver i Københavns Kommune har alvorlige problemer med den pædagogiske kvalitet. Det viser tilsynsrapporter, som ikke er kendt i offentligheden. Skjulte optagelser i ny TV 2-dokumentar viser, hvad der sker med børnene, når forældrene er gået. Eksperter kalder det “offentligt omsorgssvigt”. Kommunen erkender, at forhold er “helt uacceptable”. Men forældre får at vide, at børnene har haft en god dag.

Se dokumentaren på TV2 PLAY

 

 

Forældrene vil have politikernes holdning med i stemmeboksen

10. Maj 2019, BUPL

»Vi har politiske tilkendegivelser om, at der skal investeres i velfærd, men mange partier har ikke meldt ud, hvordan de ser på minimumsnormeringer og børneomsorg. Det er der behov for, for vi står med et massivt problem, som kun bliver større, fordi der kommer endnu flere børn i de kommende år. Så når det ikke bliver sat på den politiske dagsorden i forbindelse med udskrivelsen af valget, er vi nødt til at reagere,« siger Marie Blønd.

»Vi vil gerne vide, hvordan partierne vil sikre kvaliteten i dagtilbuddene, hvis de ikke går ind for minimumsnormeringer. Det må de forklare os, og det skal være før valget, så vi kan tage deres udmeldinger med ind i stemmeurnen. Derfor giver vi dem en sidste chance for at komme ud med det.« (Talsperson, Marie Blønd) 

Har forældrene grund til oprør i Danmark?

13. april 2019, VIVE

Mange i Europa ser Danmark som et foregangsland, når det gælder pasning af børn uden for hjemmet. I sidste uge gjorde danske forældre alligevel oprør. Hvad er det, vi kan – og ikke kan – når det gælder børnepasning? Det skriver professor Tine Rostgaard i denne kronik.

DR1 dokumentar: Hvem passer vores børn?

9. april 2019, DR1

Hver morgen tager 230.000 danske børn i børnehave eller vuggestue. Men hvem passer egentlig vores børn? Er der voksne nok til at give børnene den tryghed og udvikling de har brug for? DR2 viser virkeligheden fra to almindelige daginstitutioner og den hverdag vores børn efterlades i, når vi tager på arbejde. En virkelighed, der kan have negative konsekvenser for vores børn.

Se dokumentaren her

Førende børneforskere: Det reelle omsorgssvigt er, at vores børn er for små, når vi overlader dem til fremmede

8. april 2019, Berlingske

Udviklingen i normeringer tyder på, at forældrene har en pointe, når de går på gaden

6. april 2019, Information

Debatten om normeringer i daginstitutioner er en forvirrende debat, hvor der florerer mange forskellige tal. Information har sat sig for at skabe orden i tallene.

Nu kommer forældreoprøret: forældre over hele landet ruster sig til demonstration

21. marts 2019, BUPL

Hvorfor maler pædagogerne fanden på væggen, når børnene og forældrene er så glade?

20. marts 2019, Berlingske

2018

Forskere advarer: Dårligere normeringer giver flere diagnoser

20. juni 2018, BUPL

Antallet af børn med diagnoser er steget fra fire til ni procent på syv år. Ny forskning peger på, at flere børn får diagnoser, når der bliver færre voksne pr. barn i daginstitutionen. Vi bør se på antallet af voksne, før vi ser på barnet, mener forskere.

Før 2018

Vi elsker børnehaver, men det har vi ingen grund til

15. maj 2009, Information

’Jeg er ikke længere sikker på, at jeg kan anbefale de danske daginstitutioner,’ siger en af Danmarks førende udviklingspsykologer, Dion Sommer. Forskningen peger på, at børn fungerer dårligere motorisk, sprogligt og socialt. Men forældre har brug for institutionerne og har svært ved at se i øjnene, at de skader deres børn.

Debatindlæg

Relevante kronikker

Debat: Alle dårlige gange tre

3. maj 2022, af Tom Skovløkke Jørgensen

I 2019 og 2021 har Svendborg Kommune afdækket normeringer i Svendborg Kommunes daginstitutioner. Første gang på foranledning af Enhedslisten. Anden gang på foranledning af Enhedslisten OG Socialistisk Folkeparti. Begge afdækninger er faktuelt misvisende, da de ikke viser, hvor mange børn de reelt er per voksen. I virkeligheden.

Er børnene vores fremtid?

18. februar 2022, af Majbritt Jensen

I samarbejde med #Hvorerderenvoksen# har jeg udregnet de reelle normeringstal for Varde Kommunes dagtilbud. Lange udregninger kaster mørke skygger over børnenes virkelighed i daginstitutionerne: 1:9,5 i børnehaverne og 1:4,3 i vuggestuerne.

Vi har effektiviseret barndommen helt ud af facon

12. december 2021, af Pernille Darling Rasmussen, Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, ph.d., Privathospital Hejmdal. Seniorforsker ved Center for Evidensbaseret Psykiatri, Region Sjælland; Niels Peter Rygaard, Aut. cand.psych., ceo i www.fairstartfoundation.com; Nina Tejs Jørring, Overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien, Region H, specialist og supervisor i familieterapi, Næstformand i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab

Både børn og forældre har svært ved at finde balancen og bliver let til ofre. Det er på tide at vende skytset og kritikken mod de rammer og vilkår, de har i det moderne samfund.

Lad os få retvisende tal for voksenkontakt på bordet i debatten om minimumsnormeringer

7. oktober 2021, af Marie Blønd; Morten Rudfeld Henriksen; Birgitta Gomez Nielsen

De igangværende politiske forhandlinger om minimumsnormeringer tager udgangspunkt i tal, som ikke siger noget om det reelle forhold mellem antallet af børn og voksne på stuerne. Debatten bør da tages på et oplyst grundlag, skriver tre repræsentanter for forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen i dette debatindlæg

Mulighed for historisk løft af dagtilbud til gavn for alle børn

9. september 2021, af Dorthe Bleses, professor, Institut for Kommunikation og Kultur og TrygFondens Børneforskningscenter, Aarhus Universitet. 

Lovbundne minimumsnormeringer giver et stort økonomisk løft af dagtilbudsområdet. Vi skal sikre, at denne ekstraordinære mulighed bruges til at styrke alle børns udvikling.

»Vi udsættes for strategisk bullshit«: Pædagog føler sig provokeret over banal pjece

24. maj 2021, af Danielle Mercier, Pædagog

Som pædagog modtager jeg løbende pjecer med banale råd fra forskningsinstitutioner og myndigheder om, hvordan jeg kan gøre det lidt bedre. Det er en hån, for det, jeg mangler, er kollegaer og kvadratmeter.

Minimumsnormeringer er et værn mod offentligt omsorgssvigt og en sag for alle partier

18. maj 2021, af Nanna Høyrup

Kære Rune Lykkeberg, minimumsnormeringer er en måde at sikre børnene imod uvidenhed om deres basale behov, og så er de en måde at sikre kontinuitet og ro til os pædagoger, så vi kan give børnene den bedste dag – hver dag, skriver vuggestuepædagog Nanna Høyrup i dette debatindlæg.

Det er ufint at tage penge fra børn

16. april 2021, Christina Sylvest Noer (S), kandidat til kommunalvalget, Frederiksberg

Minimumsnormeringer, ikke papirsnormeringer

12. april 2021, Camilla Lysbjerg Fabricius Eriksen, Thurø, tovholder, #hvorerderenvoksen og Tom Skovløkke Jørgensen, Svendborg, tidligere daginstitutionsleder

I mange årtier har normeringerne i daginstitutionerne været diskuteret. Uden afklaring. I forrige århundrede havde daginstitutioner en normeringsbrøk. Det findes ikke mere. Sagt forenklet: Daginstitutioner har i dag den normering, som kommunalbestyrelsen finder rigtig. I hver enkelt kommune.

Jeg er forsker i pædagogik, og jeg er dybt rystet over ledelseskulturen i min datters københavnske institution

18. november 2020, af Nana Clemensen er ph.p., lektor i pædagogisk antropologi på DPU, Aarhus Universitet

Den såkaldte klyngestruktur har øget afstanden til ledelsen og skadet forholdet mellem forældre og insitution. Jeg er forsker og har oplevet det på tætteste hold gennem min egen datter.

DI: Vi skal understøtte mangfoldigheden og ikke ensrette daginstitutionerne

10. november 2020, Af Jakob Scharff

Vi skal værne om, at børn og familier er forskellige, og at der i dag heldigvis også findes forskellige dagtilbud til dem. Ensretning er ikke vejen frem, skriver Jakob Scharff.

Pædagog: Ny lov om minimumsnormeringer skal afspejle virkeligheden ude på stuerne

24. september 2020, Af Nanna Høyrup Andersen

De afsatte midler rækker ikke til de minimumsnormeringer, der er behov for. Budgettet er nemlig baseret på tal, som ikke er repræsentative for hverdagen ude på stuerne. Der er brug for gennemsigtighed og et fokus på fremtiden.

Finansieringsbidrag: Uanset ordlyden, så er det rå besparelser på vores børn

14. september 2020, Af Sofie Bak Hansen, Aarhus C, formand for Århus Forældreorganisation

Vi synes, at det klinger hult, når I har store visioner for vores by, men glemmer børnene og de unge. Vi synes faktisk, at det er utroværdigt, når I udtrykker jeres bekymring for stigende mistrivsel blandt børn og unge, men hvert år skærer i netop de ressourcer, som skal bruges til at løfte og hjælpe børnene og de unge her i vores by.

Den danske model har aldrig været for børn

12. maj 2020, Af Line Britt Madsen, Karen Lumholt m.fl
Se dokumentationsboks ved at følge nedestående link

Ph.d. i uddannelsesforskning: Var der respekt for pædagogerne, ville vi slet ikke have debatten om minimumsnormeringer

2. december 2019

Hverdagen i daginstitutionerne er stramt politisk styret, og pædagogernes autonomi er stækket. Resultatet er en oplevelse af manglende respekt for faget, siger lektor i pædagogik og ph.d. i uddannelsesforskning Jan Thorhauge Frederiksen.

Normeringer. Hvad betyder antallet af voksne i en institution for børnene? En række undersøgelser giver et fingerpeg.

22. november 2019, VIVE

Hvad betyder normering for kvalitet i daginstitutioner? Det skriver seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen og forsker Nina Thorup Dalgaard om i denne kronik, der har været bragt i Weekendavisen.

Godt I sætter foden ned, forældre

2019, Børns vilkår

Børn – og små børn i særdeleshed – har brug for tryghed og omsorg for at trives og udvikle sig. Derfor forstår vi jer og står 100 % bag jer, når I demonstrerer i hele landet for at kræve mere og bedre omsorg for jeres børn, når I overlader det mest dyrebare, I har – jeres børn – i velfærdsstatens varetægt.

Pas på: Superheltene må ikke miste deres kræfter

22. november 2019

To voksne til 42 børn – vi vil have flere voksne, nu!

20. november 2019

Kia Hansen, mor til børn i en institution i Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: #HvorErDerEnVoksen? På vej ud tjekkede jeg tabulex skærmen – 42 børn var mødt ind…

Hvad vil børnene sige, når de er blevet voksne?

18. november 2019

Forskere: En dansk daginstitution er altså ikke et tilfældigt eksperiment

11. november 2019

Den reelle udfordring er, at vi de seneste 15 års har været vidner til en veldokumenteret gradvis udsultning af institutionerne.

En pædagog med grådkvalte øjne skal være alene med 15 vuggestuebørn

11. november 2019

Hvis ikke børnene prioriteres på den kommende finanslov, går jeg ned i tid

11. november 2019

Socialdemokratiet har ikke leveret på løfterne om at investere i børneområdet i deres forslag til finanslov. Hvis ikke de sadler om, ser jeg ikke andet alternativ end at gå ned i tid. Så må Finansministeriet regne på, hvad det kommer til at koste, skriver lektor Morten Rudfeld Henriksen i dette debatindlæg.

Isabella Arendt: Staten tvinger pædagoger til at svigte børn hver eneste dag

6. november 2019

Opråb fra kommuner: Vi er oprigtigt bekymrede for, om vi kan sikre den yngste generation gode, lærerige og sjove børneår

30. oktober 2019

Vi ved, hvor vigtigt det er, at vores børn og unge bliver mødt med omsorg og den rette faglighed. Men halvdelen af os kommuner skal finde besparelser på området. Husker regeringen børnene?

Pædagog: Børnene mistede os til en politisk dagsorden

28. oktober 2019

Der var engang, hvor man bare passede børn i institutionerne. Nu skal alt skrives ned og registreres, så det kan måles og vejes, og det bliver taget for givet, at pædagogerne er til stede, selv om vi ikke længere har tid til det vigtigste: nærværet, skriver pædagog Nanna Høyrup Andersen i dette debatindlæg.

Personalet i Strandhuse Børnehave: Børnene bliver ladt tilbage som taberne i spareplan

28. oktober 2019

Personalet i Strandhuse Børnehave, Skolebakken 41, Kolding

Kolding Kommune har nu valgt at skære i normeringerne, og derfor må pædagoger afskediges. Det betyder, at der bliver mindre tid og færre hænder til at anvende den nye viden. Børnene bliver ladt tilbage som taberne.

BUPL om forskers »pædagogbashing«: Jo, minimumsnormeringer vil gøre en stor forskel for børnene!

27. oktober 2019

Børneforsker Ole Henrik Hansen har på ny turneret med pædagogbashing. Hans påstande mangler dokumentation. For forskningen viser faktisk, at gode normeringer er afgørende for kvaliteten i vuggestuer og børnehaver.

Professor: Det er nu, børnenes statsminister skal holdes fast på bedre normeringer

18. oktober 2019

Dion Sommer, Professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet

Flere pædagoger hist og pist løser ikke problemet. Det gør minimumsnormeringer derimod. Før de bliver indført, vil jeg ikke anbefale danske daginstitutioner.

Tidligere børnehaveleder: »Jeg kan genkende meget af det, som forældrene har beskrevet de seneste måneder«

12. oktober 2019

Margrethe Jacobsen, tidligere leder af Humlebæk Børnehave

Sæt børnefamilierne fri

10. oktober 2019

Mie Leonhardt Husum Rinken, hjemmearbejdende forælder, Nørreballe

Retænk modellen for normeringer: Lad normeringsdebatten tage udgangspunkt i børnene

3. oktober 2019

Kronik af Louise K. Jessen (pædagog), Nanna Høyrup Andersen (pædagog) og Marianne H. Kinch (forælder)
hhv. pædagoger og forælder

Offentligt omsorgssvigt: Besparelser på institutioner går ud over børnenes psykiske trivsel

30. september 2019

Kronik af Anne-Mette Karstad Poulsen
mor, psykoterapeut og psykologistuderende

Kronik: Tid til minimumsnormeringer

27. august 2019

Kronik af Thomas Medom (SF)
Rådmand for børn og unge, medlem af Aarhus byråd, politisk leder for SF-Aarhus

Svigt af vuggestuebørn bør forhindres med minimumsnormering

7. august 2018

Kronik af Maria Kaare Petersson
Cand.pæd. i pædagogisk psykologi, analyse- og udviklingskonsulent 

Der er brug for en modig børneminister

7. juli 2019

Kronik af Rune Kier Nielsen
Kommunikationskonsulent

BUPL: Vi har ikke råd til, at politikerne presser dygtige ledere ud af daginstitutionerne

25. marts 2019

Debatindlæg af Eva Munck Immertreu
Formand for lederforeningen i BUPL

Rådet for Børns Læring: Viden om dagtilbuddenes kvalitet er ikke et enten-eller, men et både-og

Vi vil kraftigt opfordre til, at der igangsættes en undersøgelse af de danske dagtilbuds kvalitet og det moderne børneliv.

17. marts 2019

Opråb fra bedsteforældre: Vi er bekymrede for det offentliges udpinte tilbud til småbørnsfamilier

16. marts 2019

Debatindlæg af Barbara Palmer

Hvis ikke småbørnsforældre organiserer sig, vil børnene tabe hvert eneste valg

15. marts 2019

Debatindlæg af Gry Inger Reiter

Børn kan ikke knytte sig til pædagoger, der ikke er der. Det har konsekvenser for livet

Børn har brug for at kunne danne trygge relationer til deres pædagoger, men normeringen i daginstitutionerne er så lav, at mange ikke får muligheden for det. Det har alvorlige konsekvenser for deres udvikling og læring, skriver psykolog Rikke Yde Tordrup i dette debatindlæg

11. marts 2019

Debatindlæg af Rikke Yde Tordrup

Jeg har sagt op. Efter 14 år som leder, kan jeg ikke længere forsvare det, der foregår

8. marts 2019

Kronik af Tina Brandt
Pædagog og familierådgiver

Kronikker skrevet i forældrebevægelsens regi

“Forældrebevægelsen Hvorerderenvoksen” er kommet til Jammerbugt Kommune !

5. februar 2022, af Henriette Lund, tovholder i Hjørring Kommune og Rikke Thrane, tovholder i Aalborg Kommune/medlem af den nationale styregruppe.
Begge admin. på “Forældrebevægelsen Hvorerderenvoksen, Jammerbugt Kommune”

Succes med dannelsesstrategier kræver reelle normeringer

14. september 2021, af Lotte Bøgevig 

Solrød Kommune har lanceret en dannelsesstrategi. Børns dannelse kræver nærværende voksne, men Solrød Kommune foretager igen nedskæringer på børneområdet – Hvordan hænger det sammen?

Vi vil ikke spises af med ‘papirsnormeringer

12. december 2020, Af Christina Sylvest-Noer

“Det burde ikke være til diskussion, at alle børn, i alle daginstitutioner som minimum bør have minimumsnormering på 1:3 – 1:6 i børnehøjde. Med børnehøjde, menes en normering som børn og voksne på stuerne faktisk kan se og mærke”, skriver Christina Sylvest-Noer i dette indlæg.

Lad os få retvisende tal for voksenkontakt på bordet i debatten om minimumsnormeringer

7. oktober 2020, Af Marie Blønd, Morten Rudfeld Henriksen og Birgitta Gomez Nielsen

De igangværende politiske forhandlinger om minimumsnormeringer tager udgangspunkt i tal, som ikke siger noget om det reelle forhold mellem antallet af børn og voksne på stuerne. Debatten bør da tages på et oplyst grundlag, skriver tre repræsentanter for forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen i dette debatindlæg

KRONIK: Borgmesteren fornægter og negligerer virkeligheden ude i daginstitutionerne

3. oktober 2020, Af Christina Sylvest-Noer

 

Det er ikke fordi ledelsen ude i institutionerne ikke vil dække dagen bedre ind, der er simpelthen ikke penge til det

26. september 2020, Af Christina Sylvest-Noer

Kronik: Bag den gule trøje

Christina Sylvest-Noer fra Frederiksberg er mor til tre, og aktivist i Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen. Christina skriver på FrederiksbergLIV.dk og i Frederiksberg Bladet i de kommende uger med fokus på bevægelsens arbejde for endnu bedre minimumsnormeringer i kommunens daginstitutioner samt masser af perspektiver på det gode børneliv.

19. september 2020, af Christina Sylvest-Noer

Børn og forældre bliver snydt for minimumsnormeringer i Aarhus

Desværre må vi konstatere, at de penge, der er afsat til minimumsnormeringer på finansloven, bliver ædt op af lokale besparelser i Aarhus. Forældre, der demonstrerede i tusindvis for bedre vilkår for deres børn, er glemt – men vi er der endnu. Vi kan ikke vente længere.

14. september 2020, af Sofie Bak Hansen, formand Århus Forældreorganisation, Sophie Mogensen, talskvinde for forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen?

Foreældrebevægelsen:Følger der ekstra penge med, når de i forvejen pressede pædagoger skal vaske børnenes legetøj to gange dagligt?

Der skal følge ressourcer med, når danske daginstitutioner genåbnes – minimumsnormeringer er mere akutte end nogensinde før.

7. april 2020, af Stella Mia Sieling-Monas, talsperson for Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen

Forældrebevægelse: Når det kommer til børneomsorg, agerer vi som et fattigt land

17. februar 2020, Af Marie Blønd
Talsperson for forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen

Åbent brev til KL, R og S: Normeringer skal sikres i hver institution

7. februar 2020, Af Stella Mia Sieling-Monas og Sarah Louise Eskildsen-Mortensen
Medlemmer af styregruppen i Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen

Forældre til KL: Tag skænderiet med Christiansborg – ikke med os

9. sep. 2019, Debatindlæg af Stella Mia Sieling-Monas og Anne Dahl Thing
Medlem af styregruppen, #Hvorerderenvoksen

#HvorErDerEnVoksen: Det må aldrig blive den enkelte forælders ansvar at løse problemerne i vores kuldsejlede daginstitutioner

2. juni 2019, Debatindlæg af Stella Mia Sieling-Monas
Medlem af styregruppen, #Hvorerderenvoksen

Forældre: Minimumsnormeringer skal gælde hele dagen for alle børn på alle tidspunkter

13. maj 2019, Debatindlæg af Stella Mia Sieling-Monas
Medlem af styregruppen, #Hvorerderenvoksen

I desperation, frygt og frustration kræver vi forældre omsorg til vores børn. Nu!

4. april 2019, Debatindlæg af Stella Mia Sieling-Monas
Medlem af styregruppen, #Hvorerderenvoksen

Mor til vuggestuebarn: vi svigter de mindste – jeg har grædt hver dag i seks uger

31. marts 2019, Kronik af Marie Blønd, Medlem af styregruppen, #Hvorerderenvoksen

Mor til børnehavebarn efter kaotisk indkøring: Vi vil ikke lægge børn til velfærdsstatens nedskæringseksperiment

27. marts 2019, Debatindlæg af Stella Mia Sieling-Monas
Medlem af styregruppen, #Hvorerderenvoksen

Coronavirus

Hyldest fra en mor: Pædagoger er superhelte uden kappe … og værnemidler

1 januar 2021, af Sandra Bech, Risskov

Skal vuggestuebørn vente 5 år på at blive trøstet?

30. august 2020, Af Helle Trasborg

Institutionsledere: Vi er blevet opmærksomme på de forstyrrelser, som forældrene bringer ind

14. juli 2020, Sally Heman og Lene Nedergaard, Ledere af børnehusene Louisegården og Marthagården under Diakonissestiftelsen på Frederiksberg

Børn i institutioner skal lære, udvikle relationer, trives og dannes. Men i forbindelse med coronanedlukningen blev et nyt begreb legalt: nødpasning.

Børnepsykolog: Jeg møder mange børn, der ikke trives. Mange af dem er blomstret op under coronaens bedre normeringer

26. maj 2020, Signe Storch Jakobsen

Jeg støder på flere børn, som før nedlukningen kom i mange konflikter, men nu har fået tættere relationer til deres legekammerater og trives bedre i børnehaven.

Coronakrisen har givet minimumsnormeringer med et snuptag. Lad os holde fast i dem!

20. maj 2020, Rikke Yde Tordrup, psykolog og specialist i klinisk børnepsykologi; Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi

Selv om corona har gjort ting vanskelige i daginstitutionerne, har det også sikret børnene bedre normeringer og små børnegrupper, hvor de bedre kan legelære sammen. Lad os for børnenes skyld ikke ødelægge denne positive udvikling, skriver Rikke Yde Tordrup og Dion Sommer i dette debatindlæg

FOLA: Børnene trives selvfølgelig med høj normering og små gruppestørrelser

20. maj 2020, Signe Nielsen (FOLA)

Corona har altså lært os, at det gør en forskel, når der i dagtilbuddene er fokus på hygiejne og gruppestørrelser. Derfor skal vi have minimumsnormeringer før 2025 og bevare den høje hygiejne, skriver FOLA’s formand. 

Fola, Bupl og FOA i fælles opråb: Vi har brug for coronanormeringer – også efter krisen

12. maj 2020, Signe Nielsen; Elisa Rimpler; Kim Henriksen – Hhv. formand for Fola, formand for Bupl og sektorformand i FOA 

I nogle institutioner har der været så få børn i den første fase af genåbningen, at vi har oplevet bedre normering end nogensinde før. Det har været en gevinst for børnenes trivsel. Og det understreger behovet for at fremrykke de lovbundne minimumsnormeringer.

Pædagog: Coronanormering giver bedre tid til børnene

12. maj 2020, Malene Seest Holmqvist

Pædagoger: Coronahverdagen i daginstitutionerne er urimelig. Det ændrer skulderklap ikke på

11. maj 2020, Danielle Mercier; Tobias Nyegaard Jelkær Larsen

Børn og pædagoger udgør frontlinjen i genåbningen, og det har presset alt for meget ansvar ned i de enkelte institutioner. Pædagoger skal blandt andet vælge, hvilke forældre der kan få deres barn passet. Det får både børn og samarbejde til at vælte, skriver to pædagoger i dette debatindlæg

Pædagoger: Indkøring af majbørn er uforsvarligt

16. April 2020, Danielle Mercier og Tobias Nyegaard Jelkær Larsen

Ekspert i relationer mellem barn og pædagog: Send børnene ordentligt afsted, eller lad være. Alt andet er utopisk og i værste fald skadeligt

14. April 2020, Susanne Skaanning

Det er bekymrende at se, hvordan der udelukkende fokuseres på den sundhedsfaglige og økonomiske del, når man lader små børn agere fronttrop og møde op til en hverdag, de ikke forstår.

Foreældrebevægelsen: Følger der ekstra penge med, når de i forvejen pressede pædagoger skal vaske børnenes legetøj to gange dagligt?

7. april 2020, Stella Mia Sieling-Monas

Der skal følge ressourcer med, når danske daginstitutioner genåbnes – minimumsnormeringer er mere akutte end nogensinde før.

Læge kritiserer kommunal nødpasning: Mens jeg kæmper for at redde liv, lades mine børn i stikken

4. april 2020

Pressekontakt

Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen hjælper gerne journalister med at finde frem til relevante personer, fakta og baggrund, ligesom vi stiller op til interviews om vores dagsorden med at forbedre forholdene for dagsinstitutionsbørn.

Vi har i bevægelsen en styregruppe samt talspersoner. For kontakt til andre lokale tovholdere end dem der er listet her på siden, skriv til os på kontakt@hvorerderenvoksen.dk eller efterlys dem via vores facebook gruppe (40.000 medlemmer), såfremt det er relevant for bevægelsen og dens formål.

For at se listen over talspersoner og pressemeddelser klik her