Forældre-tilfredsheds-undersøgelser, vær på vagt!
Ingen varm luft til kommunalvalget 2021! Der er et spørgeskema på vej til jer forældre! Vær på vagt, så det ikke igen bliver brugt imod os, når vi kritiserer rammevilkårene.
Forældretilfredshedsundersøgelsen er forlængst skudt i sænk af Forældrenens Landsorganisation, og var afskaffet i nogle kommuner. Men ALLE kommuner er nu pålagt, af regeringen og Kommunernes Landsforening, at gennemføre undersøgelsen op til kommunalvalget!
Sidste undersøgelse blev gennemført i 2019, og her blev den flittigt brugt som redskab for at ‘tysse’ på forældrenes kritik og utilfredshed med vilkårne i daginstitutioner. Vi blev konfronteret med
“Forældrene er tilfredse, det viser undersøgelserne jo”
Derfor er vi i Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen oprørte over, at undersøgelsen nu rulles ud igen, når evalueringen går på faglighed ,og ikke på rammevilkår. Vi er tilfredse med det pædagogiske personale og deres indsats – de gør det fantastisk!
Vores kritik og utilfredshed peger STADIG på rammevilkårene, som normeringer jo er en stor del af. De er ikke inkluderet i undersøgelsen
Artikler fra FOLA og KFO der adresserer validiteten af undersøgelsen
Hvorfor undersøgelsen ikke er valid, uddyber FOLA/KFO godt i nedenstående artikler, og desværre er de ikke blevet hørt, da regeringen og KL vil have, at undersøgelserne udviklet af Rambøll er sammenlignelige fra år til år. Allerede i 2019 blev det pointeret, at undersøgelsen er forældet, og man skulle tro at tilblivelsen af Forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen havde understreget det faktum.
Signe Nielsen, Formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA) i Altinget aug 2021
2019, marts: Berlingske – Vi forældre vil ikke reduceres til en tilfredshedsundersøgelse, tak – af Julie Kyndesgaard (tidligere formand for KFO) og Birgitta Gomez (nuværende bestyrelsesmedlem i FOLA)
2021, aug: Altinget – FOLA: Forældretilfredshedsundersøgelser måler ikke forældres tilfredshed med dagtilbud – Af Signe Nielsen, formand for FOLA
ANBEFALING FRA OS
Derfor vil vi gerne ‘advare’, inden vi igen tages som ‘gidsler’ i det politiske spil; Vi har lavet følgende
ANBEFALINGER
- 1. Undgå helt at svare på undersøgelsen, MEN HUSK at informere jeres institution om, hvorfor I har valgt ikke at svare.
….eller…..
- 2. Indsæt kommentar, når i udfylder undersøgelsen – find inspiration her
Vurdér selv, hvilken løsning der er bedst! Vælger i anbefaling nr. 1 så HUSK at give institutionen besked, så de ikke tager det som kritik af deres indsats.
Med i overvejelserne for anbefaling 1 & 2 indgår at:
1. Regeringen bruger resultaterne uanset, og nævner ikke svarprocent. Men svarprocent vil sikkert blive taget med i en intern evaluering – men det vil ikke fremgå, hvorfor der ikke blev svaret.
2. Man kan ikke undgå at svare på undersøgelsen og stadig sætte en kommentar ind, da digitale spørgeskemaer er sikret. Sandsynligvis vil kommentarerne også være skrabet væk, når resultaterne fremvises og bruges politisk. Men forhåbentlig tages kommentarer op i en intern evaluering af undersøgelsen.